A Nem Adom a Házamat Mozgalom bejegyzései


Túr de Frank 3 – A Sárgapólósok új szintre léptek.

Túr de Frank 3 – A Sárgapólósok új szintre léptek.

Most bebizonyosodott, hogy nem a tömegnek van ereje, hanem az egyéni cselekvésnek.
A harmadik „Túr de Frank” különleges volt. Egyszerre 6 bankba (összesen 18) mentünk 3-4 fős csoportokban véleményt nyilvánítani. Ettől kicsikét idegesek a banki ügyintézők, a bankbiztonság, de leginkább a főbankárok. Az ügyfeleknek és a kifosztottaknak tetszik.

Cikk: Póka László

Már látjuk, hogy a nagy tömegre várás a gyávák sportja, és a hatalom vágya. Amíg arra várnak, hogy sokan legyenek a kifosztottak, ők gyengülnek, a kifosztók erősödnek.
Bátorság ahhoz kell, hogy akár egyedül, akár elsőnek, akár áldozatok árán is elindul valaki.
A hangsúly az induláson, a cselekvésen van.

Amikor valaki maga cselekszik a hozzá hasonló cselekvőkkel, akkor ők erősek. Náluk nem a szavak szállnak a szélben, hanem a tettek találnak célba.

A tettek találtak célba 2016. március 30-án is. 23 fő azzal együtt, hogy előre bejelentettük, hatalmas parát okozott a belvárosi bankoknak.

Uhrin Imre így írt közvetlenül az akció után:
"MEGINDULT AZ OSZTÓDÁS!!!
Nem, nem kell megijedni, nem bomlott fel a Nem adom a házamat csapat.
A mai nap feljebb lépett egy lépcsőt, bebizonyosodott hogy Póka László akadályoztatása esetén is tud hathatósan működni.
Kedves hatalom elkéstetek, már nem tudjátok a csapatot megállítani Póka László blokkolásával. Lekéstetek erről is mint oly sok mindenről.
A mai "Túr de Frank 3." egy teszt volt. A mozgalom hat csapatot alkotott és mindegyik csapat szabadon választott három bankfiókot ahol véleményt nyilvánított.
Bebizonyosodott, hogy három - négy ember is ugyan olyan hatással tudja a bankfiókban véleményt nyilvánítani mint 30 ember."

Én már láttam néhány vágatlan felvételt az eseményekről. Egészen meghatódtam azon, hogy amikor úgy hozza a lehetőség, vagy a szükség, akkor csillagok születnek. Talán nem is most születtek, hanem csak most mutatták meg a fényüket. Az eddig csendes ellenállók, amikor megtalálta őket a feladat azzal, hogy egyedül kell szembenézniük bankárokkal, biztonsági őrökkel, rendőrökkel, hatalmasat alakítottak. A napokban elkészül az összefoglaló film, amit külön fogunk közzé tenni.

A bankok nagyobbik része - úgy tűnik – beletörődött abba, hogy a Sárgapólósok bárhol, bármikor, bármilyen eszközzel véleményt nyilvánítanak.  Gyakorlatilag győztünk. Már csak be kell gyűjteni a kártérítéseket. Ezzel még lesz feladat, de a munka nagyobbik részét megtettük.
Amikor 2013-ban elkezdtük a szavalásokkal, akkor még csak egy bankba mertünk egyszerre bemenni. 7-en voltunk. A minap háromszor annyian, hat bankban nyilvánítottunk egyszerre véleményt.

Hogy mit érünk el vele? Leginkább azt, hogy a bankárok legerősebb pillérét, a sérthetetlenségükkel kapcsolatos közhiedelmet romboljuk le. Innen már csak egy apró lépésre van szükségünk a teljes győzelemhez. -  A köz, a közösség, a károsultak vegyék észre, hogy nem másokra kell várni, hanem maguk kell, hogy cselekedjenek.
- Itt jegyzem meg, hogy amikor petíciókat adunk be, tüntetéssel a kormányra, politikusokra gyakorolunk nyomást, akkor is másoktól várjuk a megoldást. Az igazán vicces az, amikor ugyanazok az emberek adnak be petíciókat, kéréseket a hatalomnak, akik fennhangon hirdetik, hogy ez a hatalom nem is létezik -

A hatalom (pénz és politikai is) látja, hogy akkor van baj számukra, ha az emberek maguk cselekednek. Ez miatt intézik úgy, hogy a kifosztottak inkább a nagy tömegben reménykedjenek, mint maguk vállaljanak feladatokat, áldozatokat. A tömeget pedig, maga a hatalom tudja kézben tartani leginkább a gyáván megalkuvók, vagy a provokátorok által.

A lenti videóból látszik, hogy óriási élmény volt a résztvevők számára ez a fajta megmozdulás. Mindenkinek tetszett, hogy nem egy megmondó ember intézte a dolgokat, hanem maguk emelték fel a szavukat, vívtak fiókvezetőkkel, birkóztak biztonsági őrökkel, jogi értekezést folytattak érdeklődő rendőrökkel. A résztvevők mesélnek arról, hogy mi és hogyan történt velük ezen a különleges, és - minden bizonnyal - hagyományteremtő megmozduláson.

Ha van kedved valóban cselekedni, akkor gyere velünk.
Mi mindig hazamegyünk. Nálunk csak az a kérdés, hogy a rendőrségi eljárás előtt, vagy utána tesszük ezt.

Legközelebbi programjaink:
- Április 3-án, vasárnap ismét túrázunk. Jó lesz. Eseményoldal a részletekkel itt érhető el.
- Április 7-én, csütörtökön reggel izgalmas tárgyalás Ráckevén, utána közös filmnézés, majd mozgalmi találkozó Szigetszentmiklóson.

HAjrá!

<< Vissza az előző oldalra