A Nem Adom a Házamat Mozgalom bejegyzései


Mozgalmi találkozó jegyzőkönyv (2014/08/21)

2014. 08. 21. Csütörtök

A mai találkozónkon Kollár Kriszti volt a házigazdánk Szigethalmon. Egy elég mozgalmas nap után gyűltünk össze, és volt aki kicsit később érkezett, mert Dorogról jöttek, ahol Ágicának segítettünk. Az eredeti céltól eltérve egy kis banknevelés is történt, ha már arra jártunk. Most már Dorogon és Esztergomban is bemutatkoztunk. Örömünkre szolgált, hogy a lakosság körében jó volt a fogadtatás, pozitív hozzáállást éreztünk.
A találkozónk első napirendi pontja Szőke Gyöngyi bemutatkozása volt, akit nagy szeretettel üdvözöltünk körünkben. Már több akciónkban részt vett, és régóta figyeli tevékenységünket, ezért döntött úgy, hogy csatlakozik hozzánk.
Ezt követően megbeszéltük az elmúlt napok eseményeit, az ott szerzett tapasztalatokat. Elégedetten nyugtáztuk, hogy a Deák téren tartott második békamenet sikeresen zajlott le. A NE FIZESS Rendezvény Központ sátránál sokan álltak meg érdeklődve, és kértek információkat. Több külföldi is felfigyelt ránk, és megosztották velünk otthoni tapasztalataikat. Angliában nagyjából hasonlóan működnek a banki módszerek, mint nálunk, de német látogatónk el sem akarta hinni, hogy ilyen dolgokat meg lehet tenni. Náluk az ilyen bankárok már rég a börtönben ülnének. Póka Laciék a Sopron Bankban szerettek volna ügyet intézni, de nem engedték be őket. Lehet, hogy követik majd a CIB Bank példáját, és ki sem nyitnak a rendezvényünk napján? Ezzel nem úszták meg az ügyintézésünket, mert amit nem tudtunk megoldani pénteken, arra ma sor került. A beszélgetés során látszott az ügyintézőkön a tanácstalanság és a meglepettség, láthatóan most szembesültek azzal, hogy az árfolyam emelkedés várható mértékéről őket is félre tájékoztatták. A média hallgatása miatt az eddigi devizás áldozatokról sem volt tudomásuk. Ezért fontos, hogy minél szélesebb körben hozzuk ezeket nyilvánosságra, és szembesítsük őket a tényekkel. A lelkiismeretükre apellálunk, és azt várjuk ezektől az akcióktól, hogy az igazság oldalára álljanak, és elmondják: nem volt megfelelő tájékoztatás, az ügyfeleket becsapták.
A pénteki demonstráció apró szösszenete volt, hogy „véletlenül” felfedeztük az Izraeli Kulturális Központ épületét. Ha már így alakult, akkor benéztünk oda is, és keltettünk ott is egy kis feltűnést.
Augusztus 17-én vasárnap Verőcén jártunk, ahol a MAGYAR SZER rendezvény sorozatainak keretében a deviza hitelekről is esett néhány szó. Némi csatározással indult a szereplésünk, de végül elértük a kívánt eredményt. Tartalmas előadások hangzottak el Tatár Józsi, Póka Laci és Dr. Damm Andrea előadásában. A sátor megtelt érdeklődőkkel, és az előadások után sokan jöttek oda az előadókhoz további információkat, tanácsokat kérve. Ennek a napnak egy fontos tanulsága volt az, hogy mozgalmat nem lehet hatalmi szóval, diktatórikus módszerekkel szervezni, mert az hosszú távon nem működő képes. A mi csapatunkat az összetartás, az egymásra figyelés jellemzi, ezért nem érnek célba a bomlasztásra irányuló kezdeményezések. A hatékonyságunk az, amiért le szeretnék állítani a tevékenységünket. Mi nem csak beszélünk, hanem cselekszünk is. Méghozzá szervezetten, megfontoltan. És természetesen nem csak a deviza hitelek kérdésével foglalkozunk, hanem szót emelünk minden témában, mait fontosnak tartunk. Például a Palesztinában zajló népirtás ellen.
Holnaptól megkezdődnek a bankok által indított perek, amelyektől valójában semmilyen megoldást nem várunk. A tárgyalásokra a korlátozott férőhelyekre hivatkozva csak előzetes regisztrációval lehet bejutni. Érdemes ezekre is odafigyelni, és lehetőség szerint részt venni. A PITE kikérte az ügyvédek megbízási szerződéseit – várjuk ennek fejleményeit is.
Augusztus 24-én vasárnap folytatódik a zártkörű megbeszélés sorozat az ügyvédekkel a Krisztina hotelben. Az otthon védők és a jogászok együttműködése gyümölcsöző kapcsolatnak ígérkezik.
Szeptemberre is vannak már terveink, unatkozni biztos nem fogunk, és a bankokat sem hagyjuk elkényelmesedni.
Szeptember 17-én a bankzúzás évfordulójára emlékezve Kispesten látogatjuk meg az OTP Bank fiókját. A megemlékezés és banknevelés után autós vonulást tartunk, néhány állomást beiktatva az Oktogonra vonulunk, és ott zárjuk a demonstrációt. Vélemények hangzottak el a kezdés időpontját illetően, javaslatok záporoztak az egységes öltözetre, és számtalan ötlet merült fel plakát és transzparens megoldásokra is.
Szeptember 21-re meghívást kaptunk a Nemzetgyűlésre a Tabánba. Még kevés információnk van a rendezvényről, Ezért ennek részleteit majd később beszéljük meg.
Az OVT kezdeményezése volt a SZÉGYENFAL létrehozása. Ezen a listán a banki ügyintézők, ügyvédi irodák és közjegyzők kapnának helyet, akik ebben a csalás sorozatban részt vettek. Ehhez várjuk tagjainktól és szimpatizánsainktól az adatgyűjtést.
A közeljövőben szeretnénk elkezdeni egy kisfilm összeállítását, amelyben tagjaink közös előadásában hangzik el Váci Mihály: Még nem elég című verse. Közben az elmúlt időszak akcióit bemutató képekből peregne dia sorozat. Ehhez is várjuk a jelentkezőket, akik részt vennének a szavalásban, továbbá várunk képeket is, amelyeket fontosnak tartotok egy összeállításban megörökíteni.
Póka Laci hamarosan megkezdi a közmunka büntetését. Felvetődött az ötlet, hogy dokumentum filmet kell készíteni a közmunkások napi életéről. Többen jelezték csatlakozási szándékukat, és úgy tűnik remek riportok fognak születni.
A soron következő mozgalmi találkozónk időpontja augusztus 26. Golcs Ferdinándéknál, majd szeptember 04. csütörtök, Zsókáéknál, aztán szeptember 11.-én Ilonkánál. A szeptember 18-i összejövetel helyszínét még nem döntöttük el.
Közben alaposan besötétedett, de ez minket nem gátol meg abban, hogy jól érezzük magunkat együtt. Mert – ahogy az elején Györgyike is mondta – mi egy nagy család vagyunk, erőt és reményt adunk egymásnak a nehéz pillanatokban.

Befejezésül hadd küldjem el a verset, amelyről András beszélt: a pénteki békamenet alatt született.
A HAZÁMHOZ

Érted imádkozom, viharvert Hazám!
Becstelen zsarnok uralja javaid.
Idegennek adja el szent földed,
S rabigába kergeti fiaid.

Óh, jaj! Szegény Hazám, Magyarország!
Koldussá tett bús néped mi vagyunk.
Elűzzük a rabló bankár hordát,
Leigázni Téged nem hagyunk!

Vérrel festjük a magas égre– ha kell –:
Esküszünk a Piros-Fehér-Zöldre!
Akit kapzsi vér hajt, s ellenünk tör,
Nem teheti lábát Magyar Földre!

Felvirágzol újra romba döntött Hon!
Az árulóknak nem kegyelmezünk!
Nem tűrünk meg diktátort felettünk!
Aki magyar, tartson mind velünk!

A jegyzőkönyvet és a verset írta: Varga Magdi

<< Vissza az előző oldalra