A Nem Adom a Házamat Mozgalom bejegyzései


Milyen eljárások várhatók „A nagy banki ügyintézése” demón?

Milyen eljárások várhatók „A nagy banki ügyintézése” demón?

Fontos a hétfői napra. Olvasd el, oszd meg, terjeszd! – nehogy valaki azt mondhassa, hogy nem tudott ezekről. Nem rövid, de szerintem érdemes felkészültnek lenni.
Cikk: Póka László

Egyre többen jelzik, hogy augusztus 17-én hétfőn bevállalják, vagy újból bevállalják, hogy alkalmazzák a figyelemfelhívás azon különleges eszközét, hogy akár elő is állíttatják magukat.
A Nem adom a házamat mozgalom aktivistái úgy döntöttek, hogy ebben akkor vesznek részt, ha legalább ötven ember ezt előzetesen jelzi azzal, hogy a nyakába fekete kendőt tesz. (Kendő lesz nálunk bőven.)

Ha nem lesz ekkora elszánt létszám, akkor minden bizonnyal a bankok területén fogunk véleményt nyilvánítani. Az is előfordulhat, a városban több felé megjelenünk kisebb, vagy nagyobb csoportokban, és a bankok területén felhívjuk a figyelmet a SeVizás átverésre.

Fontos, hogy mindenki jöjjön sárga pólóban, de legyen nála más ruházat is, mert lehet, hogy a nap folyamán ügyfélnek álcázva magunkat fogunk beszivárogni a bankokba!
Legyen nálad kitekerhető, kihajtható felirat.
Fontos, hogy a véleménynyilvánítást csendben, az ügyfélforgalmat nem zavarva fogjuk megvalósítani. Ellenkező esetben akár jogszerű is lehet a rendőrök által eszközölt kivezetés. A biztonsági őrök ilyent nem tehetnek, kivéve, ha élet vagy vagyon biztonság kerülne közvetlen veszélybe.

Nézzük, mire számítsanak azok, akik bevállalják az előállítást.

Vezessük le az én példámon. - Mert ugye senkit nem bíztatok ara, hogy közterületen be nem jelentett tüntetésen vegyen részt. HA csak nem valamin annyira felháborodunk, hogy ott azonnal kell egy véleménynyilvánítást szervezni.

Én ha úgy látom, akkor az Oktogonon a Raffinált bank előtti gyalogátkelőhelyen fogok leülni táblával a kezemben úgy, hogy előtte jelezni fogom a rendőrségnek hogy tereljék el forgalmat. A következő zöldnél megyek.

Az alkotmány, az alaptörvény, a nemzetközi joggyakorlat, és az Alkotmánybíróság állásfoglalása szerint is bárki bárhol jogszerűen kinyilváníthatja a véleményét egyénileg és csoportosan is, függetlenül attól, hogy előtte a rendezvényt valaki bejelentette, vagy nem. Feloszlatni, szinte csak akkor lehet, ha nem békés, a megmozdulás. Lehetne még hivatkozni arra, hogy a közlekedés már útvonalon nem biztosítható, vagy mások alapvető jogainak gyakorlását, szabadságát sérti a rendezvény, de ez utóbbi nem bírálható el gyorsan. Ráadásul nagyon különleges okok kellenének hozzá.
Szinte biztos, hogy a fentiek ellenére a rendszer bátor őrei fel fognak szólítani arra, hogy hagyjam abba cselekedetemet.
Mivel ennek nem fogok engedelmeskedni, szinte biztosan eljárást kezdeményeznek ellenem. Előbb le fognak vinni az útról, - mert magamtól nem megyek -  majd igazoltatnak, később pedig rendzavarás, vagy jogszerű intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt eljárás alá vonnak.
Az is lehet, hogy azonnal elő fognak állítani.
HA akkor nem teszik meg az előállítást, akkor azzal fognak szembesülni, hogy az igazoltatás után a szabálysértést tovább fogom folytatni.
Ez viszont mindenképpen előállítási ok.

Természetesen az előállítás mellé még pénzbüntetést is biztosan ki fog szabni az eljáró rendőrség. A bírság jogszerűségét természetesen bíróságon fogjuk vitatni.

Én megteszem, leülök, ellenállok. (Ha a fenti feltételek teljesülnek) Mindenki maga döntse el, hogy Ő ezeket bevállalja-e. Én azt gondolom, hogy ez a harc már csak úgy nyerhető meg, ha ismételten kinyilvánítjuk minél többen, hogy bármeddig elmegyünk, hajlandók vagyunk áldozatot hozni. Megmutatjuk, hogy a szabálysértések tudatos vállalásával is hajlandók vagyunk bemutatni, hogy a törvények, a törvénykezés, és ezek alkalmazása nem elfogadható. Ennek az áldozatvállalásnak a legutóbbi állomásai a Patkánykereső erőpróbája, majd a július 23-i 19 ember által vállat előállítás, és többeken alkalmazott eljárás voltak. Most pedig a demokrácia, a szólásszabadság, a véleménynyilvánítás szabadsága, és ezekért a jogokért való kiállás próbája lesz.

Én nem fogok birkózni a rendőrökkel. Békésen de nem biztos, hogy csendben fogok ülni az úton. A többi az ő dolguk.

Mi lesz, ha mások is ezt teszik? Velük is meg fognak történni a fentiek. Minél többen tesszük, és minél többször vállaljuk fel, annál biztosabb, hogy kínos lesz a hatalomnak. Csak jelzem, hogy a Nem adom a házamat mozgalom aktivistái ellen összesen több mint 90 büntető és szabálysértési eljárás van (volt) folyamatban.

Természetesen nem kötelező a földön ülni, lehet kisszéken is. Előállítás után vissza fogják adni a székeket, táblákat, és mindent, amit elvettek, vagy elhagytál. Csak ne felejts majd szólni a rendőrségen, hogy a tied.

Akik vállalják az előállítást, azok ezekkel számoljanak: (Ahogyan én tudom, ahogyan megtapasztaltam)
- Az intézkedés kezdetétől max. 8 órán keresztül tarthat. Különleges esetben meghosszabbítható 4 órával.
- Akár meg is bilincselhetnek, ha úgy gondolják, hogy veszélyes vagy.
- Nem vezetheted a rendőrautót.
- A telefonodat már az elején elveszik, vagy ki kell kapcsolnod. Ha nem, akkor használd bátran, értesíts másokat, hogy mi történt veled.
- Előre nem tudható, hogy melyik rendőrkapitányságra szállítanak. Legvalószínűbb a VI. kerületi, de az  is lehet, hogy viccből szétszórnak a városban.
- Fontos, hogy a rendőrnek az intézkedés kezdetekor még az utcán meg kell mondania, hogy hova fognak előállítani. Ezt hangosan közöld a többiekkel.
- Értesítendő hozzátartozód elérhetőségét megadhatod. Ha nem tudod fejből, legyen nálad leírva.
- Érdemes a családtagoknak megadni több harcostársad telefonszámát.
- A ruhádon kívül mindent el fognak venni. Természetesen jegyzőkönyvben rögzítenek minden tételt. A papírpénzeket, és egyéb sorszámozott dolgokat, bankkártyák, SIM kártyák stb. sorszám szerint rögzítik. Érdemes ezekből minél több darabot vinned magaddal, mert ez a része sokkal izgalmasabb az előállításnak, mint a cellában ücsörgés. Ennél a szakasznál is tudod tájékoztatni a rendőröket arról, hogy ők is mekkora cumit szívnak.
- Ekkor kell legkésőbb jeleznek, ha gyógyszert szedsz, egészségi problémád van, speciálisan étkezel. (Érdemes vegetáriánus kaját kérni)
- Teljesen egyedi, hogy egyedül leszel a cellában, vagy másokkal. A legtöbb esetben nem TE döntöd el.
- Érdemes határozottan viselkedni, bármi is történik. Fontos, hogy a veled kapcsolatba kerülő rendőrökkel, cellatársakkal minél szélesebb körben ismertesd, hogy miért harcolunk. Az előállítás teljes tartama alatt bátran adj hangot, és hangerődnek.
- Bármikor kimehetsz pisilni, kérhetsz vizet. 5 óra után kapsz enni.
- A kihallgatásnál feltétlenül kérd el a rendőri jelentéseket, feljelentést, és minden iratból kérjél másolatot. Kérd el a rendőrségi videó felvételeket is. Ha nincs ott, akor kérd, hogy lakcímedre küldjék meg 8 napon belül.
- A kihallgatáson ha lehet, legyél szűkszavú. Leginkább érdemes nem vallomást tenni, nem nyilatkozni a személyi körülményeidre vonatkozóan. Minél tovább húzod, annál később végzel, és annál később jönnek ki a többiek. Itt jelezd, ha valamilyen tárgyadat, szék, zászló stb. elvették.
- Arra az esetre, ha egyedül lennél a cellában legyen nálad olvasnivaló.
- Fontos, hogy ne kérj ügyvédet. Nagyon elhúzhatja az ügyintézést, annál később kerülsz ki.
- Az eljárás során, legkésőbb bíróságon lesz lehetőséged elmondani mindent, ami szívedet nyomja.
- Ha kijöttél, feltétlenül tudasd a többiekkel, hogy kint vagy, és hogy hol találnak meg. Azt is jelezd, ha nem tudod megvárni a többieket.
- Akiket nem visznek el, azok figyeljék, érdeklődjék meg, hogy hova vitték az előállítottakat. Ha lehet, minél nagyobb számban legyenek jelen a kapitányságokon, esetleg az utcán.
- Ha jónak tartod, ezt az írást kinyomtatva vidd magaddal.
- Legyen a táskádban víz, papír zsebkendő…

Aki tud a helyszínről élőben közvetíteni, az feltétlenül tegye meg, és ennek a hivatkozását mielőbb juttassa el hozzánk, hogy tudjuk osztani.
Kérjük a sajtót, hogy tájékoztassa közvéleményt, - mint ahogyan más rendezvények esetén szokta – hogy augusztus 17-én reggel nagy torlódás várható az Oktogon környékén. Esetleg máshol is.
Ezt a kérést az ORFK Sajtóosztálya felé is továbbítjuk.

Mivel nem lesznek autók, sátrak a rendezvény helyszínén, mindenki maga gondoskodjon vízről, ételről.
Akik elvitetik magukat, azok ne az utcán parkoljanak, mert 3 óra múlva nem fogják tudni hosszabbítani a parkolást.

Ha valami kimaradt, hozzászólásba írjátok bele. Lehet írni biztatásokat, de kérem, hogy az akciótól eltántorítani szándékozó bejegyzéseket mellőzzük, és ezeket utasítsuk is vissza. Senki ne próbáljon másokat visszahúzni a saját gyávasága miatt. Aki nem meri megtenni, az most inkább maradjon csendben, és imádkozzon a bátrak sikeréért.

 

<< Vissza az előző oldalra