A Nem Adom a Házamat Mozgalom bejegyzései


Miért nem kell visszafizetni a devizakölcsönöket?

Miért nem kell visszafizetni a devizakölcsönöket?

Miért nem kell visszafizetni a devizakölcsönöket? Az adósoknak, és a kifosztott társadalomnak miért jár kártérítés?

Azért nem kell visszafizetni, mert az embereket átverték, és az átveréssel kárt okoztak a családoknak, és az egész gazdaságnak. Az okozott kárt pedig a kár okozójának kell megfizetnie.

Azért nem kell visszafizetni, mert nem lehet. Nincs miből. Mindez azért, mert kifosztották az embereket, és a gazdaságot az eltúlzott terhekkel.

A folyósított kölcsönök senkinek nem fognak hiányozni, mert nem valakiét adták kölcsön, hanem akkor teremtették az adósok által biztosított fedezetek mellett.

A bankok arra hivatkoznak, hogy azért deviza, vagy deviza alapú a kölcsön, hogy az adósok számára alacsony kamatot tudjanak biztosítani. A bankok a Svájci Frankot vagy nem bocsátották rendelkezésre (nem folyósították), vagy azonnal Forintra váltották.
A Svájci Frankkal elszámolhattak azzal a forrással, ahonnan szerezték, ha volt nekik egyáltalán. Ellenben nagy mennyiségű Forintra volt minden banknak szüksége. Ezt saját forrásából vagy betétesek útján nem tudták biztosítani, vagy gazdaságilag nem érte volna meg nekik az akkori devizahitelekre jellemző 4-6 % -os kamattal. Kölcsönbe szintén nem tudták venni a Forintot ilyen feltételekkel, hiszen abban az időben jellemzően a Forint kamatok, és az állampapír hozamok is jóval magasabbak voltak. Általában 10 % körül, vagy az fölött.

A fentiekből látszik, hogy a bankoknak nem állt rendelkezésére sem a Svájci Frank összeg, de az annak megfelelő Forint összeg sem.

A bankok – mivel a fentiek alapján nem tudtak beszerezni a kihelyezett hitelekkel egyező nagy mennyiségű Forint összegeket - kizárólag úgy tudtak ekkora mennyiségű kölcsönt kihelyezni, hogy teremtették a kölcsön összegét, melynek fedezete az adósok ingatlanján alapított zálogjog, illetve hosszú távú jövedelmük volt.

Ezek alapján nem csak a kamatemelések, de magának a kamatnak a léte is tisztességtelen, hiszen azt a pénz használatáért kellene fizetni. Nem az adósok használták a bankok pénzét, hanem a bankok használták az adósok ingatlanjain alapított jelzálogjogot, és kötelezettség vállalásokat arra, hogy pénzt teremthessenek, mely számukra extraprofitot eredményezett.
Ebből adódóan a bankok kötelesek az adósok részére az extra profitjukból részesedést juttatni adósaik számára. Többek között ez az alapja annak, - amit oly sokan nem akarnak megérteni – hogy a devizahiteleket nem kell visszafizetni, (El Kell Törölni) és a bankok kártalanítással tartoznak adósaiknak.

A következő időben bíróságokon fogjuk köteleztetni a bankokat, hogy mutassák be, hogy az akkori magas kamatok mellett hogyan tudták a Forint összegeket biztosítani a kihelyezett pénzekhez.

<< Vissza az előző oldalra