A Nem Adom a Házamat Mozgalom bejegyzései


A Sárgapólósok lazítva lázítva zavarták el a hazug mocskokat - Rendszerkritikus utcabál összefoglaló

A Sárgapólósok lazítva lázítva zavarták el a hazug mocskokat - Rendszerkritikus utcabál összefoglaló

"S kitüntetett szerephez jutnak megint a seggnyalók
Édesapám csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok
Itt szép lehetsz, de okos nem, mert kötelező a hit
És ellenség lesz mindenki, aki kételkedik
És erkölcsről papolnak álszent köpönyegforgatók
Édesapám csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok!"

Cikk: Dán Judit


A Nem adom a házamat mozgalom aktivistái 2015. 08. 28.-án ismét megmutatták, hogy kifogyhatatlanok az ötletekből és elszántságuk töretlen.
Ellenállásukat megállás nélkül folytatják, mind a bankok, mind a rendszer ellen. Ezúttal új formában tették mindezt. Ezen a napon nem szóban, hanem magyar nyelvű dalokban lázítva énekeltek a Kossuth Lajos téren a iGazságügyi Minisztérium előtt. Transzparensekkel, feliratokkal lezárt területen megrendezték a "Rendszerkritikus utcabál"-t.


A nyár elején tartott "Patkánykereső túra" alkalmával többek között Varga Misi és Rogán Tóni hegylakók otthonát is felkerestük. Ezen a helyszínen történt, hogy a bejátszott dal megkezdését követően a résztvevők közül többen táncra perdültünk. Tettük mindezt jókedvűen, mit sem törődve a mögöttünk levő több kilométeres gyaloglás miatti fáradtsággal. Ez adta az ötletet a Nem adom a házamat mozgalom Sárgapólós csapatának egy utcabál jellegű véleménynyilvánításhoz.

Rengeteg zenei anyag gyűlt össze. Jóval több, mint amennyit bele lehet zsúfolni három órás időintervallumba. Így fájó szívvel, de válogatni kellett. Kizárólag magyar nyelvű, mondanivalójában velős, kritizáló, bátorító dalok maradtak tematikusan felépítve és rendszerezve.

Az este7 órai kezdést megelőző készülődésre is válogattunk dalokat. Azokból, melyek nem kerültek be a fő műsorba. Póka László véleményét idézve: "Simán lehetne a kimaradt dalokból egy utó utcabált rendezni."

A rendezvény megnyitóját követően bemelegítésnek egy pár kedvcsináló dallal kezdtünk. Ezt követően lelkesítő és rendszert kritizáló dalok fokozták a hangulatot. Az utcabálon pillanatok alatt táncra perdülve, lazítva, lázítva tettük oda magukat. Az arra járó turistákat, járókelőket is megszólítottuk és akadtak, akik csatlakoztak is.

A megzenésített verseknek is óriási sikere volt. Hatalmas erők, mély érzések szabadultak fel. Egyszerre volt ott múlt, jelen és a jövő. Mindenki énekelte a Nemzeti dalt, annak minden sorával azonosulva és teljes odaadással kiáltottuk, hogy ”rabok tovább nem leszünk!”

A "Rendszerkritikus utcabál" alkalmával is megemlékeztünk azokról, akik úgy döntöttek, hogy végleg kiszállnak és önként dobták el életüket, vagy belehaltak a kiszolgáltatottságba. Ma már több ezren vannak, és nem engedhetjük, hogy a feledésbe merüljenek. Mécseseket gyújtottunk és a "Sose búcsúzz el" című dallal azokhoz akartunk szólni, akik reményvesztettek. Akik a kilátástalanság küszöbén már depressziójuk fogságában kapaszkodót keresnek. Uhrin Imrét idézve: "Ne tegyen senki ilyet! A szaros bankok, végrehajtók, kormány nem ér annyit, hogy az életeteket odadobjátok! Harcoljatok, mert igazatok van!"

A megemlékezést követően Póka László beszélt az öngyilkosok és a megélhetés, szebb élet reményében külföldre menekülő magyarok közötti párhuzamról. Ehhez is volt néhány dal, amivel azt akartuk üzenni, hogy mi, Sárgapólósok nem menekülünk el, Itthon fogunk harcolni igazságért, szabadságért!

Bejátszásra kerültek a Nem adom a házamat mozgalom bankárdalai, melyek Varga Magdi szöveg átiratainak köszönhetően nagy sikert arattak az utcabálra újonnan érkező részt vevők körében is.

Nincs jó buli meglepetés nélkül, szokták mondani. Itt sem maradhatott ki. Olyan hazaáruló politikusok megnyilatkozásait, állásfoglalásait játszottuk be, akik nem hajlandóak személyesen konzultálni a néppel. Üzengetnek a csicskáikon keresztül és elvárják, hogy érjük be ennyivel. Egy kis játék is volt: ki kellett találni, hogy ki kritizálja a rendszert.
Hallható volt Orbán Viktor régi és mai bölcsességei. Többek között az is, hogy a népnek mihez van joga, ha a kormány a nép ellenében kormányoz. 
Kövér László vallomása arról, hogy őt bizony nem érdekli a fidesz.
Nagy sikert aratott Lázár János azon kijelentése, amellyel teljes mértékben egyetértünk: „Mégis csak Csányi Sándor az ország első számú uzsorása”.
Köszönjük Jani, hogy kimondtad. Így már csak a tetteid hiányoznak az igazság bevallását követően.

A fő műsor végére pedig mi más kerülhetett volna, mint az elkergető, búcsúztató dalok.

Terv szerint, minden fennakadás nélkül végig pörgött a báli buli és nem csak idő maradt, hanem a lelkes csapat is még lázítani akart. Kívánság szerint néhány nagy sikert aratott dalt megismételtünk. A megjelentek közül többen kérték a mikrofont és megfogalmazták: "milyen jó, hogy itt vagyunk, s mint a régi jó barátok, egyet mondunk s egyet gondolunk!"

Mielőtt bezárt a bazár vagyis az utcabál, még érintőlegesen megemlítésre került, hogy szeptember 27.-én,  vasárnapi napon, Golcs Ferdinánd és Vincze Krisztián szervezésében újra "Patkánykereső túrára" hívjuk az ellenállókat. Ezúttal új állomással bővülve, melynek részletei nem sokára a facebookon létrehozott eseményoldalon megtalálható lesz. Mindenkit szeretettel várnak a Nem adom a házamat mozgalom Sárgapólósai! Újabb lehetőséget adva, hogy csatlakozzatok és bátran álljatok ki magatokért, az igazatokért! Keressük meg együtt a patkányokat!

NeFizess! Perelj! Tiltakozz!

A "Rendszerkritikus utcabál" dalok, videó felvételek, képek ezekre a hivatkozásokra kattintva érhetők el:

Az elhangzott dalok lejátszási listája.
Öt részből álló videós összefoglaló a buliról és a felszólalásokról.
Rövid ízelítő abból, hogy hogyan táncolnak a Sárgapólósok.
Fényképalbum az utcabálról.
Fényképek az előkészületekről.
Fotósorozat a megemlékezésről.
Tánc a sötétben.

<< Vissza az előző oldalra